Binnen onze ervaringsgerichte behandeling(en) zowel binnen PMT als AT maken we vaak gebruik van Acceptatie en Commitment Therapie (ACT). ACT is een 3e vorm van gedragstherapie. Binnen ACT gaat het over bewust actie ondernemen aan datgene wat belangrijk is. Het gaat ook over mindful of bewust handelen. Zodat je leert om aandacht te besteden aan dat wat echt belangrijk voor je is vanuit je eigen kernwaarden.
Hoe werkt de behandeling?
Binnen ACT worden vaardigheden aangeleerd om psychisch flexibeler te leren kijken naar de last die wordt ervaren. Kort gezegd je leert op een andere wijze omgaan met de klachten die je ervaart.
ACT kan helpen door mensen te laten inzien wat “echt” belangrijk en betekenisvol is. Om je waarden boven tafel te krijgen en vanuit deze kennis te helpen om je te leiden, te inspireren en te motiveren. Ook worden er psychologische vaardigheden aangeleerd om je in staat te stellen om effectief om te gaan met moeilijke gedachten en gevoelens. Om dat te doen wat jij belangrijk vindt vanuit je waarden.
Binnen ACT maken we gebruik van zes therapeutische kernprocessen:
- Acceptatie: Openstellen en ruimte maken voor ongewenste ervaringen
- Defusie: Van een afstand kijken naar je gedachten.
- Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).
- Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.
- Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
- Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.
Waarvoor kan onze ervaringsgerichte behandeling in combinatie met ACT helpen?
- Angsten
- Burn-out
- Stress klachten
- Vermijdend gedrag
- Uitstelgedrag
- Verslaving